In memoriam - Radiolichtschip.nl

Ga naar de inhoud

4-10-2021

Een goede vriend heeft afgemonsterd

Donderdag 30 september 2021 is Herry Kuipers overleden.  Het einde van een leven dat in Leeuwarden begon op 21 oktober 1953 en dat bijna 68 jaar later ook in Leeuwarden eindigde. Een leven dat voor een groot deel in het teken van de radio heeft gestaan.

Toen ik in 1984 medewerker werd van de FZO (de Friese Ziekenomroep) in Leeuwarden was het feit dat twee medewerkers net waren vertrokken naar “Hilversum” (waar de “echte” radio werd gemaakt) nog steeds het gesprek van de dag. Een van die twee was Herry Kuipers. Ik was hem nèt misgelopen.
 
In 1994 werd ik medewerker van de lokale omroep in Alkmaar. Alkmaar Lokaal. Een fenomeen binnen dat station was een presentator/verslaggever die in de regio was komen wonen vanuit Hilversum, waar hij meer dan 10 jaar voor de KRO-radio had gewerkt. Hij was na zijn Hilversumse radio carrière als voorlichter van de Gemeente Bergen aan de slag gegaan en zijn functie bracht mee dat hij niet geacht werd journalistieke werkzaamheden buitenshuis te verrichten. Vandaar zijn schuilnaam……. Henk Duifhuis. U begrijpt, achter deze illustere radionaam ging Herry Kuipers schuil.
 
Als “Friezen om útens” zoals dat heet als je buiten Friesland gaat wonen, hadden we meteen een klik. Een klik die zich zou ontwikkelen tot een jarenlange en dierbare vriendschap.
 
We hebben samen veel ondernomen. Zo waren we, samen met anderen natuurlijk, bij de start van de Nederlandse Radio Caroline betrokken, begonnen het Engelstalige radiostation Radio Seagull en maakten deel uit van de groep enthousiaste vrijwilligers die Radio Waddenzee oprichtten. Herry was naast een uitmuntend presentator ook scherp met de pen en heeft menige tekst aan het papier toevertrouwd. Zijn kwaliteiten bleven niet onopgemerkt en jarenlang heeft hij daarna als nieuwslezer bij de radiostations van NDC Media teksten geschreven en ingesproken. Terwijl hij dat voor zijn werk deed, bleef hij bij Radio Waddenzee betrokken. Toen het zendschip Jenni Baynton werd aangeschaft was Herry een van de bemanningsleden die het schip van Rotterdam naar Harlingen heeft gevaren.
 
We hebben samen vele avonturen beleefd, hoogtepunten meegemaakt en zijn dieptepunten te boven gekomen. Bij al die avonturen speelde op de achtergrond altijd….de radio.
 
Formeel was Herry secretaris van de stichting Vrienden van het Lichtschip, maar zijn betrokkenheid ging veel verder en het is nog maar enkele weken geleden dat we samen de jongste plannen voor de toekomst bespraken. Het radiolichtschip Jenni Baynton heeft een bemanningslid minder, een goede vriend heeft afgemonsterd.
 
Een bijkomstigheid van zijn leven vol radioprogramma’s is dat er veel bewaard is gebleven zodat ik af en toe nog een keertje naar hem kan luisteren. Jammer genoeg kan ik niet meer met hem spreken, maar wie weet luistert hij wel.
 
 
Sietse Brouwer
Contactgegevens
Stichting Vrienden van het Lichtschip
Postbus 24 - 8860 AA Harlingen
 
Telefoon: 06-28 58 01 61 info@radiolichtschip.nl
 
Bezoekadres (alleen op afspraak): Lichtschip Jenni Baynton
Zuiderpiersteiger - Harlingen

Privacyverklaring                                                                                                                                                                                                   


Terug naar de inhoud