Het zendschepen museum - Radiolichtschip.nl

Ga naar de inhoud
5-01-2022

De Jenni Baynton in nieuw zendschepen museum

Op zaterdag 4 december 2021 werd in Alkmaar het nagelnieuwe zendschepen-museum geopend door de gezagvoerder van het enige nog werkende zendschip van Nederland, Sietse Brouwer. In het museum staat de collectie van Hans Hettelder tentoongesteld. Hans  is een gepensioneerde Amsterdammer die zich heeft toegelegd op het bouwen van scheepsmodellen. En niet van vissersschepen, sleepboten, veerponten of tankers, maar van zendschepen.


Vanaf eind jaren 50 deed een nieuw fenomeen zijn intrede in vele huiskamers. Radio die niet door de staat werd gecontroleerd, maar vrije radio die voor de luisteraar gratis was omdat de stations hun inkomen genereerden uit reclame-inkomsten. De truc was het schip nèt buiten de territoriale wateren van een land te verankeren waardoor de activiteiten op dat schip niet onder de werking van de Nationale wetgeving vielen. De eerste schepen en radiostations die zich op dit pad waagden waren Scandinavisch.
In Zweden en Denemarken waren Radio Syd, Radio Mercur en Radio Nord te beluisteren en die werden in zeer korte tijd zo populair dat de wetgeving er een stokje voor stak.

De beer was echter los en begin 1960 startte in Nederland Radio Veronica vanaf het oude (jawel !) lichtschip Borkum Riff, daarmee de weg plaveiend voor vele soortgelijke projecten. In 1964 volgde het Verenigd Koninkrijk en daarna zijn in o.a. België, Israel, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten van Amerika radio- initiatieven ontplooid vanaf schepen of bouwwerken op zee. Uiteindelijk hebben de respectievelijke regeringen van die landen wetgeving ingevoerd die illegale uitzendingen vanaf schepen onmogelijk maakte en eindigden de meeste stations als een hoofdstuk in de geschiedenisboeken en de meeste schepen op de sloopwerf van Van de Marel in Zeeland.


Uitzonderingen zijn Radio Veronica in Nederland en Radio Caroline in het Verenigd Koninkrijk. Als radiostation bestaan ze nog en hun schepen zijn er ook nog.

Het Veronicaschip Nordeney ligt in Amsterdam Noord als theater en Caroline’s laatste schip, Ross Revenge, ligt als museum voor anker in een riviermonding in Essex.

Hans heeft van 14 schepen modellen gemaakt. Geen plastic bouwpakketjes, maar schepen die op schaal vanaf de bouwtekening spantje voor spantje zijn nagemaakt.
De meeste schepen van Hans meten tussen de 75 en 100 centimeter lengte. Het zijn stuk voor stuk meesterwerken en naast de vele liefhebbers van radioschepen vergaapt ook de voormalige bemanning zich aan de uiterst gedetailleerde modellen. Omdat het bij Hans thuis niet langer te handhaven was heeft hij nu een eigen museum. Inwonend bij het Beatles en het Elvis-museum, maar dat maakt een bezoekje misschien nog wel leuker.

Dat Sietse gevraagd werd de opening te verrichten was niet zonder reden. Het radiolichtschip Jenni Baynton is het enig overgebleven zendschip in Nederland dat nog regelmatig gebruikt wordt. Radio Waddenzee zal er niet weer vandaan komen (al weet je het maar nooit), maar uitzenden kan ze! Een van de pronkstukken in de verzameling is een 75 centimeter groot model van de Jenni Baynton. Zeker een bezoekje waard!


Het museum is van dinsdag t/m zaterdag geopend van 11:00 tot 16:30 uur en op zondag van 12:00 tot 16:30 uur te bezoeken in de Pettemerstraat 12A, 1823 CW Alkmaar.
De entreeprijs is 10 euro.

~~~Hieronder een impressie en opening van het museum op 4-12-2020 door Sietse Brouwer~~~
Contactgegevens
Stichting Vrienden van het Lichtschip
Postbus 24 - 8860 AA Harlingen
 
Telefoon: 06-28 58 01 61 info@radiolichtschip.nl
 
Bezoekadres (alleen op afspraak): Lichtschip Jenni Baynton
Zuiderpiersteiger - Harlingen

Privacyverklaring                                                                                                                                                                                                   


Terug naar de inhoud