Open Dag 2020 - Radiolichtschip.nl

Ga naar de inhoud
7 maart 2020: Open Dag op het schip

Het was ergens in de loop van de afgelopen winter dat we na afloop van alweer een zaterdag hard werken, met de vrijwilligers zaten te praten over hoe we nu de belangstelling voor het schip zouden kunnen vergroten. Natuurlijk, de vele mensen die als we aan het werk zijn even stoppen en vragen : ”Wat is dit voor schip”, en “Wat gebeurt hier nu precies”, was al een indicatie dat er veel sluimerende interesse was, maar we wilden daar iets mee. Ook werd het wel eens tijd om het vele werk dat verzet is in de loop van de jaren aan de wereld te tonen. Het idee werd geboren om een “open dag’ te organiseren.

Vanaf dat moment ging het proces draaien. Herry Kuipers, Geert Vogelzang en Sietse Brouwer stortten zich op de organisatie en besloten al snel om het ijzer te smeden als het heet is. Immers zijn de kosten hoog, de opbrengsten laag en is de behoefte aan nieuwe vrijwilligers groot. Er werd besloten de lokale omroep RSH uit te nodigen om een speciale uitzending vanaf locatie te komen doen en hen meteen de politiek te laten interviewen over wat men met de Willemshaven (onze ligplaats) van plan is en of ons schip daar eventueel een rol in kan spelen. Omdat we naast een lichtschip met ruimte en kansen voor allerlei activiteiten ook het laatste nog werkende zendschip ter wereld zijn hoopten we zo’n 50 “radiomensen aan te trekken en wellicht ook nog eens 50 Harlingers te verleiden tot een bezoek.
Op zaterdag 7 maart 2020 (maar kort voordat een open dag niet meer mogelijk zou zijn geweest) was het zover. Akkoord, we hadden het weer zeker niet tegen, maar 400 bezoekers sloeg alles. Wie had dat verwacht? In de messroom zat iemand die alles over het schip en haar geschiedenis kon vertellen, in de ontvangstruimte beneden waren koffiebekers met logo en speciale T-shirten te koop en in de grootste studio hadden we een heuse disk jockey neergezet die alle vragen over radio kon beantwoorden. Af en toe liet hij ook de misthoorn schallen, hetgeen de programma-makers van RSH die beneden in het schip zaten af en toe deed verzuchten dat ze nu toch wel blij waren dat de misthoorn van Harlingen weg was. Doordat we toestemming hadden van de autoriteiten kon voor het eerst in 30 jaar ook de vuurtoren draaien. Mooier was geweest bij nacht natuurlijk, maar wie weet..... De tijdelijke studio van omroep RSH was onderin het schip opgebouwd en de in die ruimte (en de gang er naar toe) waren vele foto’s opgehangen uit het prille begin van ons schip.

De dag was een enorm succes. Er is flink in de collecte-kist gedoneerd, er is een aantal nieuwe vrijwilligers dat zich heeft gemeld en de Gemeente heeft serieus werk gemaakt van ons verzoek om iets aan de haven-, en kadegelden te doen. Dat we dit weekend hebben gekozen en niet een latere was natuurlijk gewoon geluk, maar dat het schip er zo mooi bij ligt is absoluut een verdienste. Hulde aan alle vrijwilligers van onze leuke club!

Sietse Brouwer
Voorzitter stichting Vrienden van het Lichtschip.

Hieronder een impressie hoe het schip er van binnen uit ziet.
Contactgegevens
Stichting Vrienden van het Lichtschip
Postbus 24 - 8860 AA Harlingen
 
Telefoon: 06-28 58 01 61 info@radiolichtschip.nl
 
Bezoekadres (alleen op afspraak): Lichtschip Jenni Baynton
Zuiderpiersteiger - Harlingen

Privacyverklaring                                                                                                                                                                                                   


Terug naar de inhoud